Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Cze 22, 2016 in Zdrowie |

Alkohol a dna moczanowa – podagra a piwo. Dna moczanowa nie cierpi alkoholu

Alkohol a dna moczanowa – podagra a piwo. Dna moczanowa nie cierpi alkoholu

Dna moczanowa to uciążliwa choroba objawiająca się ostrymi bólami kości i stawów. Nie lubi ona alkoholi. Ich nadmierne spożywanie może spowodować nagły atak choroby.

alkohol a dna moczanowa

Nieleczona dna moczanowa może prowadzić do zwyrodnienia w obrębie stawów, a jej pojawienie się oznacza często dla pacjenta całkowitą zmianę dotychczasowego trybu życiu. Alkohol a dna moczanowa nigdy nie powinny iść w parze.

Podagra a piwo

Podagra a piwo jakie jest działanie? Otóż takie alkohole jak piwo czy wino są bogate w puryny, które są odpowiedzialne za powstawanie dużych ilości kwasu moczowego w organizmie. Ze szklanki piwa powstają aż 73 ml tego szkodliwego kwasu. Gromadzi się on w organizmie i w odpowiednich warunkach może doprowadzić do rozwoju choroby, a u osób już cierpiących na dnę moczanową może wywołać ostry atak. Co prawda wódka nie zawiera szkodliwych puryn, ale jej spożywanie również źle wpływa na rozwój choroby. Dzieje się tak dlatego, że każdy alkohol obciąża nerki, a te z powodu podagry nie funkcjonują już do końca prawidłowo. Ponadto alkohole mają wpływ na odwodnienie organizmu, a utrata wody powoduje wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi oraz w innych tkankach. Spożywanie alkoholi może wywołać nagły i ostry atak dny.