Podagra

Dieta i jedzenie w hiperurykemii

Dieta i jedzenie w hiperurykemii
5 (100%) 1 głosów

Hiperurykemia, inaczej nazywana dną moczanową objawia się zwiększonym stężeniem kwasu moczowego we krwi. Choroba jest niebezpieczna szczególnie dla prawidłowego funkcjonowania nerek i powoduje powstawanie w nich stanów zapalnych. Atak dny moczanowej jest bardzo bolesny, a schorzenie sieje spustoszenie w całym organizmie również w okresach pomiędzy napadami. Choroba przyczynia się do powstawania kamieni w drogach moczowych i napadów kolki nerkowej.

Hiperurykemia – leczenie

Chorobę leczy się przede wszystkim poprzez stosowanie środków farmakologicznych. Dodatkowo osoba chora powinna stosować się do odpowiednich zaleceń dietetycznych. W trakcie zwalczania skutków hiperurykemii głównym celem jest zmniejszenie poziomu kwasu moczowego we krwi.

Dieta w hiperurykemii

Posiłki osoby chorej na dnę moczanową powinny być dobrze zbilansowane i dostarczać jej wszystkich niezbędnych składników pokarmowych we właściwych ilościach. Najważniejszą kwestią w układaniu diety jest konieczność ograniczenia spożywanych z pokarmem związków purynowych. W zaleceniach dietetycznych dla chorego wymienia się:

  1. Przykładanie dużej uwagi do unikania pokarmów wywołujących napady.
  2. Unikanie spożywania nadmiernej ilości pokarmów (objadania się) i alkoholu.
  3. Spożywanie regularnie niewielkich posiłków w równych odstępach czasu.
  4. Konieczność zredukowania masy ciała u osób otyłych. Należy jednak odchudzać się z rozsądkiem, gdyż zbyt szybka utrata wagi może przyczynić się do wzrostu poziomu kwasu moczowego w organizmie.
  5. Spożywanie przynajmniej dwóch litrów płynów w ciągu dnia.

 

Hiperurykemia – co jeść ?

Dla chorych na podagrę stworzono wykazy produktów spożywczych z wyliczoną zawartością puryn w porcji posiłku.

Produkty dozwolone – nazywane listą A, do których zalicza się: pieczywo, kasze, tłuszcz roślinny, mąkę i produkty mączne, nabiał (mleko i produkty mleczne, chude sery, jaja), owoce i warzywa (za wyjątkiem wymienionych na liście C), łagodne przyprawy (pietruszka, szczypior, sok z cytryny, koper), herbaty ziołowe i owocowe, soki owocowe, mineralne wody alkaliczne, kawa zbożowa.

Produkty dozwolone, ale w umiarkowanej ilości – nazywane listą B: śmietana i masło, chude mięsa i wędliny (np. wołowina, chuda szynka), drób (za wyjątkiem produktów zamieszczonych na liście C), ryby (oprócz wymienionych na liście C), miód, cukier, dżem, marmolada, konfitura, kakao i kawa, kalafior.

Produkty zakazane – lista C: tłuste mięsa (boczek, baranina, dziczyzna, cielęcina) i wywary z tych mięs, indyki i gęsi, wieprzowina, podroby, ryby (szproty, sardynki, śledzie, makrele, łososie, pstrągi, karpie), grzyby, alkohol i słodycze z dodatkiem alkoholu, czekolada, produkty drożdżowe, ostre przyprawy (np. ocet, pieprz, papryka, musztarda), mocne herbaty, warzywa (szpinak, szczaw, groch i soczewica, brokuły, por, kukurydza, brukselka).

Należy pamiętać, by jadłospisy były urozmaicone, a wraz z pokarmem dostarczane wszystkie niezbędne organizmowi składniki i minerały. Warto spożywać świeże i lekkostrawne produkty. Wskazane są posiłki gotowane na parze lub w wodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *