Podagra

Podagra a alkohol

Podagra a alkohol
Oceń ten artykuł:

Mówi się, że podagra nie lubi alkoholu. Nadmierne spożycie piwa i innych produktów zawierających alkohol może doprowadzić do nagłego ataku choroby. Oprócz nieprzyjemnego bólu, dna moczanowa może prowadzić do powstawania zwyrodnień w obrębie stawów. Kiedy pojawią się objawy, chory będzie musiał liczyć się z koniecznością całkowitego przeorganizowaniem swojego życia – zwłaszcza dotyczy to zmiany stylu życia i diety. Podagra i alkohol nigdy nie powinny być ze sobą łączone.

Winne puryny ? Piwo w przebiegu podagry

Panuje ogólne przekonanie, że piwo działa moczopędnie, a więc pomaga oczyszczać organizm z wszelkiego rodzaju świństw. W praktyce jednak bardzo często nasz organizm jest odwodniony, co skutkuje zwiększonym stężeniem kwasu moczowego. Dodatkowo takie alkohole jak wino, czy piwo są bogate w puryny. One również zwiększają stężenie niebezpiecznego kwasu. U osób cierpiących na podagrę gromadzenie dużej ilości kwasu moczowego może wywołać ostry atak. Przeprowadzone w 2004 roku badania pokazują, że piwo najbardziej ze wszystkich alkoholi powoduje zwiększenie tego kwasu we krwi.

Jeśli nie piwo, to może coś innego? Podagra a picie wódki

Są alkohole, które nie zawierają puryn. Do takich należy np. wódka. Jednak jej spożycie również negatywnie wpływa na osoby cierpiące na podagrę. Każdy spożywany alkohol powoduje obciążenie nerek, a u chorych osób nie pracują one prawidłowo. Dodatkowo błony komórkowe są niszczone przez etanol, co prowadzi do rozpadania się związków wysokoenergetycznych. Efektem takiego rozpadu jest uwalnianie się puryn do organizmu. Oznacza to, że alkohol w każdej formie szkodzi osobie chorej na dnę moczanową.

Czy osoba chora na podagrę już do końca życia musi żyć w abstynencji?

Trudno jest oczekiwać, że osoba chora na dnę już do końca życia będzie stronić od alkoholu. Konieczne jest jednak ścisłe przestrzeganie diety i zaleceń lekarza, gdyż tylko to może znacząco obniżyć poziom kwasu moczowego we krwi. Spożycie alkoholu raz na jakiś czas nie powinno powodować ataków. Nie wolno jednak decydować o jego spożywaniu „na własną rękę”, ponieważ brak kontroli nad chorobą może mieć bolesne konsekwencje.

Jak poradzić sobie z odwodnieniem?

Osoba cierpiąca na podagrę powinna zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Regularne picie wody, zwłaszcza zjonizowanej alkalicznej, pomoże wypłukać kryształki kwasu moczowego z organizmu. Inwestycja w jonizator wody pomoże cieszyć się dobrym zdrowiem.

Podsumowując – alkohol u osoby chorej na dnę moczanową zwiększa ilość kwasu moczowego we krwi. Niezależnie od tego, czy chory sięgnie po piwo, wino, szampan, czy inny alkohol – może wywołać u siebie napad bólowy. Dlatego we wszystkich opracowaniach żywieniowych dla osób cierpiących na tą chorobę napoje alkoholowe są raczej przeciwwskazane. Przy właściwej kontroli poziomu kwasu moczowego i odpowiedniej diecie można pokusić się o spożycie niewielkiej ilości alkoholu 2-3 razy do roku. Chory powinien też pamiętać o właściwym nawodnieniu organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *