Pages Menu

Categories Menu

Posted by on sty 7, 2021 in Inne |

Proste danie – cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Proste danie – cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Cukinia to warzywo, które się często nie docenia. Jest to bardzo duży błąd, gdyż odpowiednio przygotowana cukinia może stanowić nawet pełnowartościowy posiłek. Zwłaszcza faszerowana cukinia, która ma smaczne nadzienie i jest prosta w przygotowaniu. Na przykład cukinia faszerowana kaszą jaglaną.

Do przygotowania trzech faszerowanych cukinii potrzebujemy :

  • trzy średnie cukinie,
  • pół szklanki kaszy jaglanej,
  • jedna cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • jedna papryczka chili,
  • jedna czerwona papryka,
  • po łyżeczce kurkumy, oregano, papryki słodkiej, kuminu, kolendry,
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
  • pół puszki pomidorów,
  • 150 gram pomidorków koktajlowych,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • świeża kolendra, – można zamienić na bazylię lub szczypiorek.

Przygotowanie

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Przekrawamy cukinię wzdłuż na dwie połówki. Łyżeczką usuwamy nasiona i część miąższu. Pozostawiamy tylko 2 cm warstwę cukinii. Nasiona wyrzucamy, wydłubany miąższ zostawiamy. Doprawiamy cukinie solą i pieprzem, a także delikatnie polewamy oliwą. W naczyniu żaroodpornym pieczemy ją przez 15 minut.
W tym czasie nastawiamy kaszę jaglaną. Wsypujemy ją do suchego garnka i podprażamy. Dopiero po tym wlewamy do niej szklankę wody. Solimy i gotujemy pod przykryciem aż będzie miękka.
Na dużej patelni podgrzewamy około 3 łyżki oliwy. Szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i plasterki czosnku. Dodajemy do tego przyprawy : kurkumę, oregano, papryki słodkiej, kuminu, kolendry i ostrej papryki. Podsmażamy chwilę i dodajemy posiekaną papryczkę chili, ale bez pestek, czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i miąższ z cukinii. Smażymy całość przez 5 minut.
Dodajemy po tym czasie pomidory z puszki, najlepiej rozdrobnione. Gotujemy przez niecałe 3 minuty. Doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu i cukru. Pod koniec dodajemy kaszę jaglaną.
Taki farsz wkładamy do podpieczonych cukinii. Na ich wierzch możemy ułożyć pomidorki koktajlowe lub zetrzeć ser. Zapiekamy kolejne 15 minut. Gotowe możemy skropić oliwą z oliwek i posypać świeżą kolendrą, szczypiorkiem lub bazylią.