Pages Menu

Categories Menu

Posted by on gru 3, 2020 in Inne |

Co to jest agar i jak przygotować dżem z agarem?

Co to jest agar i jak przygotować dżem z agarem?

Jeżeli chcesz przygotować smaczny dżem, wówczas zwierzęcą żelatynę możesz zastąpić agarem. Jeśli jeszcze o nim nie słyszałeś, to wiedz, że agar będzie doskonały również dla tych, którzy nie jedzą mięsa i stronią od wszelkich produktów odzwierzęcych. Teraz możesz przygotować dżem z truskawek, z agrestu lub z porzeczek lub jakikolwiek inny z dodatkiem właśnie agaru! Sprawdź w poniższym artykule, jakie właściwości na ten składnik i co powinieneś wiedzieć przed tym, zanim zajmiesz się robienie wyśmienitych, domowych dżemów!

Dżem z agarem – jakie ma zalety

Agar zawiera między innymi żelazo, krzem oraz fosfor, które są odpowiedzialne za piękne włosy paznokcie i mocne kości. Oprócz tego doskonale wspiera on trawienie i tak jak już było to powiedziane powyżej, jest świetną alternatywą dla zwierzęcej żelatyny. Jeżeli zdecydujesz się na agar zamiast żelatyny musisz wiedzieć, że ma on świetne właściwości wiążące i w niczym nie ustępuje tradycyjnej i dobrze znanej żelatynie. No opakowaniu ,, agar-agar “ można przeczytać dokładną instrukcję tego, jak należy go przygotować oraz ile dokładnie należy wsypać agaru do gotowanego dżemu. Zazwyczaj jest tak, że na około 2 kilogramy truskawek trzeba odmierzyć mniej więcej 10 łyżeczek agaru, ale wszystko zależy oczywiście od tego, co jest podane na opakowaniu. Jeżeli chcesz, aby twój dżem był jeszcze bardziej zdrowy, to zamiast cukru możesz dodać ksylitolu lub nie słodzić go w ogóle.

Truskawkowy dżem z agarem – jak zrobić?

Dżem truskawkowy jest jedną z najprostszych rzeczy, które możesz przygotować własnoręcznie. Potrzebujesz około 30 minut, aby Twój dżem był gotowy. Pamiętaj też aby do dżemu przyszykować czyste wyparzone słoiki, w innym wypadku Twój dżem nie będzie nadawał się do jedzenia – pod pokrywką szybko odkryjesz pleśń. Kiedy szukasz najlepszych truskawek na swój dżem, wybieraj dojrzałe i słodkie owoce – będziesz mógł dodać mniej cukru, a smak pozostanie w pełni naturalny, w czym dodatkowo pomoże Ci praktyczny agar. Gotowe słoiki nie wymagają przechowywania w lodówce, dżem umieścisz też w kuchennej szafce!