Cukinia to warzywo, które się często nie docenia. Jest to bardzo duży błąd, gdyż odpowiednio przygotowana cukinia może stanowić nawet pełnowartościowy posiłek. Zwłaszcza faszerowana cukinia, która ma smaczne nadzienie i jest prosta w przygotowaniu. Na przykład cukinia faszerowana kaszą jaglaną.
Do przygotowania trzech faszerowanych cukinii potrzebujemy :
- trzy średnie cukinie,
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- jedna cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- jedna papryczka chili,
- jedna czerwona papryka,
- po łyżeczce kurkumy, oregano, papryki słodkiej, kuminu, kolendry,
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
- pół puszki pomidorów,
- 150 gram pomidorków koktajlowych,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- świeża kolendra, – można zamienić na bazylię lub szczypiorek.
Przygotowanie
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Przekrawamy cukinię wzdłuż na dwie połówki. Łyżeczką usuwamy nasiona i część miąższu. Pozostawiamy tylko 2 cm warstwę cukinii. Nasiona wyrzucamy, wydłubany miąższ zostawiamy. Doprawiamy cukinie solą i pieprzem, a także delikatnie polewamy oliwą. W naczyniu żaroodpornym pieczemy ją przez 15 minut.
W tym czasie nastawiamy kaszę jaglaną. Wsypujemy ją do suchego garnka i podprażamy. Dopiero po tym wlewamy do niej szklankę wody. Solimy i gotujemy pod przykryciem aż będzie miękka.
Na dużej patelni podgrzewamy około 3 łyżki oliwy. Szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i plasterki czosnku. Dodajemy do tego przyprawy : kurkumę, oregano, papryki słodkiej, kuminu, kolendry i ostrej papryki. Podsmażamy chwilę i dodajemy posiekaną papryczkę chili, ale bez pestek, czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i miąższ z cukinii. Smażymy całość przez 5 minut.
Dodajemy po tym czasie pomidory z puszki, najlepiej rozdrobnione. Gotujemy przez niecałe 3 minuty. Doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu i cukru. Pod koniec dodajemy kaszę jaglaną.
Taki farsz wkładamy do podpieczonych cukinii. Na ich wierzch możemy ułożyć pomidorki koktajlowe lub zetrzeć ser. Zapiekamy kolejne 15 minut. Gotowe możemy skropić oliwą z oliwek i posypać świeżą kolendrą, szczypiorkiem lub bazylią.